Endy Semeleer: "Ik zit bij GLORY nu, dus bad news voor iedereen"

Endy Semeleer: "Ik zit bij GLORY nu, dus bad news voor iedereen"

Thursday, Apr 21 2022 by GLORY Press Office

We spraken met GLORY-nieuwkomer Endy Semeleer, die de headliner is van GLORY Rivals 1 op 21 mei. De welterweight kampioen kijkt er naar uit om zijn skills te vertonen in de GLORY-ring. We spraken over zijn persoonlijke leven, hoogtepunten en de toekomst.

Kun je jezelf voorstellen aan alle GLORY-fans?
Ik ben Endy Semeleer en mijn bijnaam is ‘Bad News’. Ik kom van Enfusion, tweemalig wereldkampioen in twee verschillende divisies en nu van plan om GLORY over te nemen. Ik kom oorspronkelijk uit Curaçao, maar leef al bijna heel mijn leven in Nederland. Ik train in Emmeloord bij Budo Centrum NOP, onder leiding van mijn coach Boy van Veen.

Hoe ben je ooit begonnen met kickboksen?
Ik ben ooit gaan kijken bij een vriend en vond het wel leuk, dus ben ik mee gaan doen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor wedstrijden. Ik trainde nog niet zo lang en ik ging bij hem kijken, hij had een wedstrijd. Toen viel er een wedstrijdje op mijn gewicht uit en toen vroeg mijn trainer of ik mijn eerste wedstrijd wilde draaien. Zo ben ik de ring ingestapt. Ik zat eigenlijk eerst op voetbal, maar mijn kickbokstrainer merkte gelijk op dat ik eigenlijk niet net zoals alle andere beginners een echte voetbaltrap had. En andere dingen pakte ik ook snel op volgens hem en dat is ook de reden dat ik de kans kreeg van die invalwedstrijd.

Keek je vroeger ook naar kickboksen?
Ja, ik keek wel naar de grote toernooien. Ik was er nog niet helemaal in verdiept, maar ik keek wel naar de k-1. Dat was wel leuk om te zien, met vrienden. Het was niet echt dat ik de vechters opzocht, wat ik nu wel doe. Als ik echt naar de K-1 tijden terugga, keek ik wel het liefst naar Remy Bonjasky, de ‘flying dutchman’. Ik vond dat wel iets speciaals hebben.

Hoe zou je jezelf omschrijven als persoon?
Bij nieuwe mensen ben ik vaak een rustig en sociaal persoon, bij vrienden kan ik wel lekker druk en enthousiast zijn, een beetje dubbel. In de ring ben ik een ander persoon, echt een denker. Ik ben heel tactisch, los van dat er natuurlijk ook gebeukt moet worden, ben ik in de ring altijd heel tactisch bezig.

Hoe ziet de vechtstijl van Endy Semeleer eruit?
Dat is een beetje veranderd in de loop der jaren. Eerst was ik echt een beuker, gewoon verstand op nul en gaan. Ik heb ook echt beukpartijen neergezet. Dat is alleen een beetje veranderd naar iets te tactisch, maar we zijn nu weer bezig om daar een middenweg in te vinden. Er moeten gewoon weer beukpartijen worden neergezet met dan wel een tactische gedachte erbij.

Wat is je favoriete wapen om te gebruiken in de ring?
Toch wel de gesprongen knie. Ook omdat ik dat vroeger bij Remy Bonjasky heb gezien en ik heb er natuurlijk al wat knockdowns mee gescoord. Het is een verschrikkelijk wapen. Als je iemand met een knie raakt is het vaak of een scheur of een down.

Je bent de headliner tijdens GLORY Rivals 1 en hebt een contract getekend bij GLORY, wat ging er door je heen toen dat gebeurde?
Dat is natuurlijk een mooi moment. Ik werd er wel blij van. Ik dacht ‘nieuwe vechters, nieuwe tegenstanders, nieuwe kansen en natuurlijk een nieuwe titel om te behalen.’

Wat is het verschil tussen jou en de andere weltergewichten?
Ik denk mijn stijl. Niemand heeft tot nu toe echt een antwoord gehad op mijn stijl. Ik heb één partij verloren bij Enfusion, maar ik heb niet het idee gehad dat die jongen wel wist wat hij moest doen met mijn stijl. Ik denk dat mijn stijl het iedereen erg lastig gaat maken, bij GLORY ook.

Wat is het meest indrukwekkende en memorabele gevecht dat je ooit hebt gehad?
Het toernooi in Abu Dhabi. Dat ik me daar al voor mocht kwalificeren kwam al als een geweldig bericht binnen, want het was een groot toernooi met grote namen. Die kwalificatiepartij had ik gewonnen en toen mocht ik meedoen. De jongens die verder meededen draaien al veel langer mee en hebben al van alles meegemaakt, dus dan ben je al blij dat je mee mag doen. Je geeft gewoon alles en als je het toernooi dan ook nog wint bestaat er geen beter gevoel.

Je wist een legende als Superbon te verslaan. Hoe was het om tegenover hem te staan?
Het was ook nog eens in de finale, dus je staat er ook nog eens met blessures. Eerst vraag je jezelf af wat je nou gaat doen en waar je aan begint, maar in de ring sla ik altijd om. Dan begint het spelletje en dat is wat ik leuk vind, dus vergeet ik die dingen een beetje. Ik begon gewoon mijn ding te doen tegen hem en zo wist ik die partij ook te winnen.

Wat zijn je hobby’s naast het kickboksen?
Ik zat vroeger op voetbal, dus dat vind ik nog steeds leuk. Als het mooi weer is ga ik met vrienden van vroeger nog steeds voetballen. En op zich kan ik op de PlayStation ook wel aardig wat spelen.

Tijdens GLORY Rivals 1 op 21 mei sta je tegenover Harut Grigorian. Wat vind je van deze matchup?
Ik vind het een mooie matchup. Het is een leuke jongen om naar te kijken, hij wil altijd beuken en dat is perfect voor mij in deze situatie. Ik ga met hem beuken, maar ook tactisch voor zijn. Mijn handen gaan omhoog, maakt niet uit hoe.

Jij bent het main event van het eerste GLORY Rivals event. Wat vind je van het GLORY Rivals initiatief?
Ja, ik vind het heel goed. We hadden het eerder over de K-1, het zou mooi zijn als je die toernooien op een of andere manier weer kunt opzetten en dat kan alleen met samenwerkingen. Iedereen is overal getekend, dus zou je alleen mogen vechten als de organisatie dat toelaat. Ik denk dat we zo weer richting mooie toernooien gaan, zoals in de K-1.

GLORY Rivals opent deuren richting tegenstanders over de hele wereld. Zie jij jezelf op dit moment als het beste weltergewicht ter wereld?
Ik heb nu niet dat ik denk ‘die jongen kan de titel van mij afpakken’ om het zo te zeggen, dus ik denk inderdaad dat ik de nummer één ben. Dat is ook gebaseerd op de dingen die er gebeuren. Superbon vecht natuurlijk wel op een lager gewicht nu, maar die zit gewoon iedereen in te maken op 70 kilo.

In de GLORY welterweight divisie bevinden zich sterke kickboksers als Menshikov, Bates, Nabiyev en Jones. Zijn er gevechten waar jij naar uitkijkt binnen GLORY?
Ja, die jongens die je noemt wil ik allemaal wel eigenlijk. Dat zijn leuke namen. Ik wil de titel en niks minder, dus die jongens wil ik allemaal verslaan. Ik zou niet de titel willen zonder tegen die jongens te vechten, dat is niet hoe ik het wil.

De welterweight titel is op dit moment vacant. Denk jij dat je na een overwinning kans maakt om te mogen vechten voor deze titel?
Kansmaken zeker, maar ik ben niet iemand die daar gelijk om gaat schreeuwen of vragen. Ik wijs natuurlijk nooit een wedstrijd af, dus als ik die kans zou krijgen zou ik er staan. Dat is ook wat ik wil, want ik wil die titel en die ga ik ook zeker pakken. Ik ga er niet om schreeuwen, alles gebeurt met een reden en het moet stap voor stap gaan. Ik denk dat ik nog wel even bij GLORY zit, dus ik heb de tijd. En wat ik net zeg: ik wil die andere jongens ook allemaal tegenkomen.

Een ander groot talent in de welterweight divisie is Hamicha. Hoe kijk jij naar hem?
Ik hoor vaak mijn naam vallen als het over hem gaat en als er iets over hem wordt gepost wordt het naar me gestuurd. Ik vind dat hij, vooral in zijn laatste wedstrijden, niet echt gerankte tegenstanders krijgt. Ik vind het natuurlijk mooi om te zien hoe hij ze eruit slaat, maar aan de andere kant denk ik ‘ja dat mag ook wel, als je tegen niet gerankte tegenstanders vecht.’ Ik ben wel benieuwd naar hoe hij het doet tegen de top drie bijvoorbeeld. Ikzelf wijs geen gevecht af, dus ik zou ook zeker tegen hem willen vechten.

Waaraan wil jij herinnerd worden als je kickbokscarrière voorbij is?
Ik denk toch de stijl. Het klinkt gek, maar er is bijna niemand die het zo beweeglijk aan het doen is als ik. Dat is eigenlijk best wel zonde, want er zitten veel voordelen aan het beweeglijk vechten. Ik denk dat het ook makkelijk kan op het 77 kilo gewicht en op 70 kilo is het natuurlijk nog makkelijker, maar zelfs daar gebeurt het niet heel veel. Ik vind Luis Tavares bijvoorbeeld een hele goede vechter, die op light heavyweight vecht, en je ziet dat hij ook profiteert van zijn beweeglijkheid. Als ik straks klaar ben wil ik naar de tv kijken en denken ‘die jongen beweegt goed in en uit, die heeft een goede timing, die doet het hoe ik het wil zien.’

Wat zou je willen zeggen tegen de GLORY-fans?
Ik zit nu bij GLORY, dus bad news voor iedereen bij GLORY! Hoe me in de gaten want die titel ga ik pakken.